Wiele przyszłych mam zastanawia się jakie produkty są dozwolone w ich diecie, a jakie nie. Jednym z takich produktów jest ocet. Potrawy z dodatkiem octu, takie jak marynowane grzybki czy ogórki konserwowane w occie, są częstą zachcianką kobiet ciężarnych. Już na co dzień powinniśmy używać go rozsądnie, a tym bardziej w stanie błogosławionym. Należy pamiętać, że nigdy nie powinno spożywać się go na czczo oraz jako napój. Ocet powinien być tylko dodatkiem do potrawy. Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Ciążowego jest on produktem dozwolonym w ciąży, ale duże znaczenie ma jakiego rodzaju octu używamy. Spożywając ocet w ciąży, należy zwracać uwagę na jakość produktu.
Ocet spirytusowy
Ocet spirytusowy jest najmniej wskazanym rodzajem octu dla kobiet ciężarnych. Ten rodzaj octu powstaje z rozcieńczonego alkoholu etylowego. Spożywanie octu spirytusowego w ciąży może nasilać występowanie zgagi oraz mdłości, a w ciąży to i tak bardzo powszechne dolegliwości. Skutkiem spożywania potraw z dodatkiem octu spirytusowego może być również podrażnienie, a nawet oparzenie przełyku. Ocet spirytusowy może być również powodem anemii, ponieważ zabija erytrocyty (czerwone krwinki). Należy go więc spożywać bardzo rzadko, a najlepiej zastąpić go innym rodzajem octu.
Ocet balsamiczny.
Ocet balsamiczny jest najbezpieczniejszym wyborem octu w ciąży. Powstaje z moszczu winogronowego, który długo dojrzewa w drewnianych beczkach. Ocet balsamiczny jest produktem bogatym w magnez, sód, potas oraz wapń. Usprawnia on również proces trawienia, więc zmniejsza częsty w ciąży problem niestrawności. Obniża on również ciśnienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi. Wykazuje on także właściwości antybakteryjne i odkażające. Należy pamiętać, że pomimo wielu pozytywnych właściwości jednak jest to dalej ocet, który może być jedynie dodatkiem do potrawy.
Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy w ciąży również jest bezpieczną alternatywą. Jest on produkowany ze sfermentowanych jabłek. Największym plusem jego działania dla kobiety ciężarnej jest to, że świetnie działa na zgagę. Ponadto zapobiega zakażeniom dróg moczowych, kontroluje poziom cukru we krwi, zmniejsza wzdęcia oraz pomaga zwalczać trądzik. Jest on również źródłem wielu witamin i minerałów np. witaminy E i C czy magnezu oraz pektyn, które biorą udział w regulacji metabolizmu. Dla przyszłych mam zaleca się jednak wybór octu jabłkowego pasteryzowanego, ponieważ proces pasteryzacji gwarantuje pozbycie się wszelkich bakterii. Ten rodzaj octu może okazać się niebezpieczny w sytuacji łączenia go z insuliną i lekami moczopędnymi. W takich sytuacjach niezbędne jest skonsultowanie jego spożycia z lekarzem prowadzącym ciążę.
Ocet winny
Ocet winny nie jest najlepszym wyborem w ciąży. Produkuje się go z wina lub winogron. Ocet winny ma działanie przeciwutleniające, co jest korzystne dla organizmu. Wywołuje on jednak zgagę i mdłości. Należy więc spożywać go, tak samo jak ocet spirytusowy, w bardzo umiarkowanych ilościach, a najlepiej zastąpić go innym rodzajem octu.
ja w ciąży pijam własnie pasteryzowany olej jabłkowy, do innego nie mogę się przekować